Environmentally Friendly

   

Few community halls are built on environmental principles as solid as Rock’s!

The community at Rock, near Bewdley has every reason to be proud of their new village hall. It provides not only a focal point for community activity in rural Worcestershire; it’s also a flagship building that demonstratives best practice in sustainable construction.

The local community first launched bids to fund a new village hall to replace the existing dilapidated structure in 2000. It was decided that the new centre should incorporate as many environmental friendly features as possible.

The resulting new hall uses recycled materials to a very large degree, including the use of recycled hemp for insulation, and recycled plastics for the underground drainage. Rainwater is collected and used in the lavatories. The whole system is heated by a ground source system. Recycled aggregates were used in the foundations and all the timber comes from Forestry Stewardship Council sources. Such is its environmental significance that the hall was formally opened on 19th January 2007 by Ian Pearson MP, Minister of State.

Sustainability Features


Project cost and Funding

The total project cost was some £ 650,000. The two largest contributors where the Big Lottery and the Severn Waste Environmental Fund who together made contributions in excess of £400,000.

The Committee is appreciative of both these and the many other contributions, large and small, from trusts, individuals and other sources.

A Full list of funders is available from the Chairman.